De natuur, dat zijn wij

 

pexels-photo-114735

 

Wij zijn als mens onderdeel van de natuur. De visie vanuit de natuurgeneeskunde is dat alles met elkaar verbonden is, alle planten, dieren en mineralen. Binnen de natuurgeneeskunde wordt hiervan gebruik gemaakt door zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en als het maar even kan de natuur direct in te zetten bij de behandeling.

In ons lichaam is er sprake van een constant dynamisch evenwicht. Een heel simpel voorbeeld hiervan is de bloedsuikerspiegel. Als er suiker het lichaam binnenkomt (prikkel), gaat de bloedsuikerspiegel omhoog. Dit wordt door het lichaam opgemerkt en er wordt insuline aangemaakt om de opname van suiker in de cellen mogelijk te maken en de bloedsuiker te laten dalen. Als de bloedsuikerspiegel omlaag gaat, neemt de productie van insuline af en neemt de hoeveelheid glucagon in het bloed toe als tegenreactie om de bloedsuiker weer op het gewenste niveau te krijgen. Soortgelijke processen zijn constant bezig in ons lichaam op alle niveaus.

 

Aanspreken van het zelfgenezend vermogen van het lichaam

Het lichaam is van nature altijd op zoek naar de balans en probeert zichzelf altijd te herstellen. Als we ziek zijn, is beter worden dus iets wat ons lichaam vanzelf doet. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat, dat wat wij ‘ziek’ noemen eigenlijk je lichaam is die probeert de balans weer te herstellen. Soms kan het zijn dat de oorzaak van de disbalans te groot is of ons lichaam niet krachtig genoeg om dit op te vangen en ondersteuning nodig heeft om de balans weer terug te vinden zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen.

Natuurgeneeskunde is niet één bepaald soort behandeling of één soort therapie, maar meer een visie op ziekte en gezondheid waarmee een verscheidenheid aan natuurlijke therapieën wordt ingezet om het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te spreken.  Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van versterkende kruiden, homeopathie, acupunctuur, massage,  voeding, etc. Het is niet de therapie, maar het is de visie achter het inzetten van de therapie die bepaald of het natuurgeneeskunde is.

 

20180402_090711[2}

De vier Natuurkwaliteiten

In 2016 heb ik mijn diploma behaald voor de vijfjarige opleiding Natuurgeneeskunde aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen in Arnhem. Ik ben daar opgeleid in de 4 natuurkwaliteiten, een belangrijke aanvulling op de algemene natuurgeneeskundige visie. De therapieën die ik inzet om de genezing te ondersteunen zijn o.a. massage en lichaamsgericht werk, scröpfen of cupping, Bachbloesems, fytotherapie of kruidenkunde, voedings- en leefstijl adviezen.

Vanaf 2016 heb ik twee jaar de lessen voeding aan de HvNA in Velp verzorgd. Sinds september 2018 geef ik geef ik les aan de Nederlandse Academie voor Natuurgeneeskunde, waar het programma nog steeds volledig op de 4 natuurkwaliteiten gebaseerd is.