Voeding

Al heel mijn leven heb ik veel interesse in voeding en het bereiden van eten. Het is voor mij een creatief proces waarbij ik steeds weer probeer gezonde voeding op nieuwe en vooral smakelijke manieren klaar te maken.

 

agriculture-blur-carrots-196643

Voeding en onze gezondheid

Wat ons voed kun je breder zien dan alleen de voeding die wij eten, maar onze voeding is wel een heel belangrijk deel. Het is wat ons lichaam nodig heeft om in beweging te blijven. Vergelijk het maar met de brandstof die je in je auto gooit. Als je een volle tank benzine in een dieselauto gooit, kom je misschien nog wel een paar kilometertjes vooruit, maar de kans is groot dat de auto er binnen korte tijd mee ophoudt.

Ons lichaam is veel ingenieuzer dan een auto en daarom kunnen wij veel langer (ogenschijnlijk) goed lopen op voeding die ons niet werkelijk voed. Als we over een langere periode dingen eten waarvan ons lichaam eigenlijk niet goed weet hoe het ermee om moet gaan, kan dat leiden tot ziekte of een verminderd welbevinden.

 

We hebben genoeg te eten, maar zijn toch ondervoed

Hier in het Westen beschikken we over een enorme hoeveelheid voedsel. De supermarkten liggen vol, obesitas is op weg volksziekte nummer één te worden en toch hebben we bijna allemaal last van chronische tekorten.

Hoe kan het zijn dat we zo veel te eten hebben en toch ondervoed zijn? De dingen die wij ‘voeding’ noemen, is eigenlijk geen voeding voor ons lichaam. Door het voedsel massaal te bewerken, wordt het ontdaan van alle belangrijke voedinggstoffen. En de voedselproducenten zadelen ons op met producten die vol zitten met stoffen waar ons lichaam helemaal niks mee kan. De meesten van ons zijn zich helaas niet meer bewust van het effect van deze voeding op ons welzijn.

 

buffet-chicken-cooking-5938

Het belang van goede voeding

Juist omdat we het ons meestal niet bewust zijn van wat onze voeding eigenlijk met ons doet is het vaak één van de laatste dingen die we aanpassen als het niet goed met ons gaat.

Voor mij kwam het moment dat ik mijn voeding ging aanpassen is toen ik ineens ‘uit het niets’ last kreeg van eczeem in mijn gezicht. Omdat ik het eczeem niet wilde onderdrukken met reguliere crème ben ik op zoek gegaan naar andere manier om mijn huid te herstellen. Ik heb mijn voedingspatroon veranderd en merkte een verbluffend effect.

Binnen drie maanden was ik niet alleen van mijn eczeem af, maar was ik ook nog eens vier kilo afgevallen en voelde ik me emotioneel beter dan ik in jaren had gedaan. Toen besefte ik mij pas goed hoe belangrijk voeding voor ons is.

 

Maar wat dan wel?

Ja, want waar begin je? Er is zoveel geschreven over voeding en het meeste spreekt elkaar ook nog tegen, dus hoe weet je dan nog wat je wel en niet moet eten? Vanuit mijn natuurgeneeskundige achtergrond geloof ik niet dat er één dieet, één leefstijl, één manier van eten die geschikt is voor iedereen. Dit is voor iedereen persoonlijk en is onder andere afhankelijk van je temperament en je constitutie.

In mijn praktijk kan ik op basis van een uitgebreide anamnese een persoonlijk voedingsadvies geven. Heb je interesse in een advies dat volledig is afgestemd op jouw unieke situatie, neem dan gerust contact met mij op.